Met Halloween net achter de rug en de herfst in volle gang is het ook tijd voor groenten en fruit van het seizoen, en in dit geval: pompoen en sinaasappel. Omdat ik eigenlijk nog nooit met pompoen gekookt had, maar het me zo leuk leek, kocht in een opwelling een zakje pompoen tijdens het boodschappen doen. Ik wilde de pompoen eigenlijk in de oven roosteren in plaats van aardappeltjes, tot ik een recept voor sinaasappel-pompoencake tegen kwam! Veel leuker en lekkerder natuurlijk.

Zo gezegd zo gedaan, alle andere ingrediënten in huis gehaald en mezelf weer eens als proefkonijn gebruikt om te kijken of dit recept de moeite waard is om te delen. En ik kan je zeggen: dat is het zeker! Deze cake is heerlijk, niet zo ongezond en smaakt echt een beetje naar de herfst, genieten!

Wat heb je nodig voor pompoencake?

pompoencake

*400 gram pompoen
(gewoon voorgesneden in een zakje van de Albert Heijn of een andere supermarkt, zelf een pompoen “slachten” kan natuurlijk ook!)
* 1 sinaasappel
* 1 theelepel koek&speculaaskruiden
* 300 gram zelfrijzend bakmeel
* snufje zout
* 125 gram crème fraîche
* 2 eieren
* 100 gram suiker
* 100 gram boter
* 2 theelepels bakpoeder

Aan de slag!

Stap 1:
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden, daarna kun je beginnen met het koken van de pompoen, 8 minuten koken is genoeg. pompoencake-2
Stap 2:
Terwijl de pompoen staat te koken, kun je alvast je sinaasappel schoonboenen en de schil er af raspen. Het sap van de sinaasappel kun je uitpersen. Eventueel kun je dit later gebruiken voor een siroop voor over de cake. Wanneer je dat niet wilt, kun je het natuurlijk lekker opdrinken.pompoencake3
Stap 3:
Giet de gekookte pompoen af, en laat deze afkoelen op een bord. Wanneer de pompoen afgekoeld is kun je deze snijden in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
pompoencake4

Stap 4:
Meng de boter, kruiden, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en 100 g suiker in de keukenmachine of met een handmixer. Voeg een voor een de eieren en daarna de crème fraîche toe. Zeef daarna het bakmeel en bakpoeder erboven en mix het geheel tot een luchtig beslag. Schep daarna voorzichtig de rest van de pompoen erdoor.
pompoencake5
Stap 5:
Vet je cakevorm (ongeveer 30 cm) in met boter en bestuif deze met een beetje bloem. Zo komt je cake straks makkelijk uit de vorm. Giet nu voorzichtig het beslag in de cakevorm en strijk het glad. Zet je cake in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze daar ten minste 45 minuten staan om gaar te bakken. Ik heb zelf gemerkt dat het bij deze cake best lang duurde tot hij goed gaar was, nou was mijn cakevorm ook ietsje kleiner, maar houd je cake goed in de gaten. Wanneer hij te donker wordt maar nog niet gaar is, kun je ‘m terug de oven in doen met een stuk aluminiumfolie eroverheen om af te dekken.
pompoencake6

Stap 6:
Wanneer je hebt gecheckt of je cake gaar is kun je ‘m uit de oven halen en af laten koelen. Daarna kan het grote genieten beginnen…

pompoencake7

Extraatje: 
Omdat ik mijn cake niet al te ongezond wilde maken, heb ik geen siroop op de bovenkant gedaan: ik vond de pompoencake zo al lekker genoeg. Wanneer je heel erg van zoet houdt of je wilt deze cake net even iets extra’s geven dan kun je een sinaasappelsiroop maken voor op de bovenkant.

Je doet dit als volgt:
Verhit het sinaasappelsap (van de ene sinaasappel die je hebt gebruikt voor de rasp) en 100 gram suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot je een siroop hebt. Daarna kun je met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van je cake prikken en hier de siroop over gieten.

Hopelijk gaan jullie ook genieten van deze heerlijke, herfstige pompoencake!

Veel bakplezier!

Liefs,

Sophie