Antwerpen: de perfecte locatie voor een dagje uit! In iets meer dan een uur rijden ben je in deze prachtige stad vol gezellige kroegjes, restaurants, winkels en natuurlijk chocolade. Een andere aanrader is bierbrouwerij De Koninck, de enige actieve brouwerij van deze fijne stad. Zeker de moeite waard, óók voor de niet-bierliefhebber!

Bier en België, voor mij en vriendlief de perfecte combinatie, want we zijn allebei verzot op Belgische biertjes! Op het terras bestel ik dan ook veel liever een La Chouffe of Westmalle, dan een veel te dure tweederangs Chardonnay of wrange rode wijn (ja beter verwend dan verwaarloosd). En aangezien België hét bierwalhalla is, vonden wij het reden genoeg om samen met twee goede vrienden én mijn nieuwe auto (ja een MINI!) een bezoek te brengen aan één van de brouwerijen die het land rijk is. Onze keuze viel op brouwerij De Koninck in Antwerpen. Grappig genoeg heeft geen van ons het biertje van dit merk daadwerkelijk gedronken. Tijd om het te ontdekken dus!

De Koninck brouwerij

De Koninck is opgericht in 1833 en de nog enige actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad. De bieren die hier gebrouwen worden zijn De Koninck, Triple d’Anvers en Wild Jo. Sinds 2010 valt brouwerij onder het bekende biermerk Duvel (ook leuk om te bezoeken trouwens). Vanwege een grondige metamorfose is de brouwerij maar liefst 15 maanden dicht geweest. Afgelopen september openden de deuren weer voor het publiek. De brouwerij is een echte interactieve ‘experience’ geworden.

Mini

Onze ride naar Antwerpen: mijn nieuwe bolide, mijn MINI, mijn droomauto! Ik word weer helemaal blij als ik naar deze foto kijk! Oke genoeg Saar ;) Anyways ik ben met een big smile naar De Koninck in Antwerpen gereden!

DSC04814

 Mooie binnenkomer! Deze achterwand is helemaal gemaakt van De Koninck bierflesjes! Hoe gaaf!

DSC04821

De Koninck brouwerij bestaat uit 10 interactieve expositieruimtes waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de brouwerij en het brouwproces van de huisbieren.

DSC04816

 Blijkbaar staat De Koninck bekend om het ‘Bolleke’. Een speciaal bierglas waarin alle aroma’s van het bier tot hun recht komen. In een van de eerste ruimtes word je helemaal bijgepraat over bierglazen en de functies van de vormen. Leuk detail in deze ruimte was het plafond ;)

De Koninck

Tegenwoordig zet je je kratje bier achterop de fiets, in de achterbak of laat je ‘m bezorgen. Dat was vroeger wel anders! Onderstaand vat was echt dood gewicht. Natuurlijk konden onze sterke mannen dit natuurlijk wel tillen ;)

DSC04825

Vriendlief Paul tapt alvast een denkbeeldig biertje aan de bar.

DSC04834

En dan kom je aan waar ‘the magic happens’: met andere woorden de brouwerij zelf. Persoonlijk vond ik niet heel erg spectaculair. Mijn romantische beeld van grote oude koperen ketels met hardwerkende ambachtsmannen viel helaas in duigen. Natuurlijk was het een afgesloten steriele ruimte. Gelukkig konden we vanaf een loopbrug wel een blik werpen over dit deel van de brouwerij! Paul vond het daarentegen wel erg interessant, aangezien hij nu zelf zijn eigen bier aan het brouwen is: even afkijken van de profs.

De Koninck

V Dat Belgen van bier houden was mij al duidelijk, maar ik had nooit verwacht dat er zoveel brouwerijen waren in dit kleine landje! Bijna elke plaats heeft haar eigen brouwerij. Dat wordt veel tripjes plannen de komende tijd ;)

DSC04842

En dan het leukste deel van het bezoek: het bierproeven!

DSC04852

 We kregen ieder 3 biertjes van om te proeven: De Koninck, Triple D’Anvers en Wild Jo. Onze favoriet was duidelijk de Triple D’Anvers. Vol van smaak!

DSC04854

Proost mensen!

DSC04866

V Na die zware biertjes ga je wel wazig zien… Het was een geslaagde middag!

DSC04865

Brouwerij De Koninck is echte een aanrader om te bezoeken. We hebben ons enorm vermaakt! Je rijdt er in ongeveer een uur naartoe. De entree kost 12 euro, daarvoor krijg je na afloop drie biertjes om te proeven. Je bent ongeveer twee uurtjes in de brouwerij, waarna je nog prima Antwerpen in kunt duiken. Dus wat mij betreft een hele fijne dagtrip! En hou wat ruimte over in de auto, want de achterbak van de MINI was behoorlijk gevuld met lekkere biertjes voor thuis!

Meer informatie over de Koninck brouwerij? Check de website van de brouwerij hier.