Misschien kun je je herinneren dat ik laatst in een blog vertelde dat ik een oud kastje van mijn opa in huis heb staan. Niet per se het allermooiste kastje, maar wel een handig ding voor in de gang, en zoals je begrijpt met enige sentimentele waarde. Het verhaal achter het kastje zou namelijk zijn dat mijn opa deze gemaakt had op de timmermansopleiding. Ik besloot het kastje te “pimpen”, zodat hij beter bij mijn interieur zou passen.

opaskast

Dit is het betreffende kastje. Zoals je kunt zien handig voor in de gang omdat je onderin bijvoorbeeld je schoenen kwijt kan en bovenin mandjes met bijvoorbeeld sjaals, wanten en mutsen voor wanneer het koude weer terug komt.

Omdat ik ook mijn hal een make-over besloot te geven, wilde ik het kastje ook pimpen. Mijn hal zou wat stoerder worden, met een baksteenbehangetje. Dus daar hoort ook een stoerder kastje bij. Ik ben uiteindelijk erg blij dat ik de moeite heb genomen om het kastje te verven. Verf is niet zo duur, en je bespaart op het kopen van een nieuw meubel! Daarnaast help je het milieu door je meubel een 2e leven te geven. Ook kan je je meubel helemaal aanpassen aan jouw eigen stijl! Genoeg redenen dus om ook eens de handen uit de mouwen te slaan en lekker te gaan do-it-yourself’en! Met deze 5 stappen, heb jij je oude meubel, binnen een handomdraai weer als nieuw!

1. Kleur kiezen

Bepaal in welke kleur jij je meubel wilt verven. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten verf, en met heel veel verschillende afwerkingen. Wil je bijvoorbeeld hoogglans, zijdeglans of juist een matte verf? Ik heb al veel kleur in mijn huis, vooral veel lichte kleuren en veel roze.  Nu koos ik voor een rustige en wat stoerdere kleur, namelijk donkergrijs. Of “Zwavel” zoals deze kleur heette in de winkel.

verf

2. Voorbereiden

Voordat je kunt gaan schilderen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het kan zijn dat je jouw meubel eerst moet schuren. Bij mijn kastje was dit bijvoorbeeld wel het geval. Dit kan met de hand, maar natuurlijk kan het ook met een schuurmachine, het ligt natuurlijk ook aan (de grootte van) het oppervlak. Daarnaast is het slim om eventuele ijzeren “hardware”, zoals handgrepen, van je meubel te verwijderen of af te plakken.
En natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste kwasten, rollers, grondverf en andere benodigdheden in te slaan. Ik had verf op terpentine-basis gekocht, en een lakrollertje voor de grote oppervlakken. Voor de kleinere randjes had ik een kwast, ook speciaal voor verf op terpentine-basis. Ik had thuis nog een bakje liggen om de verf in te doen. Ik had het bakje bekleed met aluminiumfolie zodat ik het vaker kan gebruiken.

3. Grondverf

Zorg dat je het meubel na het schuren, in een laagje grondverf/lak zet. Zeker als het een meubel is wat veel gebruikt wordt (zoals mijn kastje). Je verf blijft dan beter zitten.
DSC06991Hierboven zie je mijn kastje, inmiddels in de grondverf, én alle benodigdheden. Let ook op de bescherming van de vloer. Vooral wanneer je binnen werkt!

4. Verven

Nu de grondverf is gedroogd kun je gaan verven. Omdat je grondverf hebt gebruikt kun je meestal wel met één laagje gewone verf af.
DSC06993Zorg dat je netjes werkt. Geduld is een schone zaak. Laat je meubel ook echt lang genoeg drogen (de droogtijd staat altijd op de verpakking van de verf) voordat je het weer in gebruik neemt!

5. Een heel nieuw meubel!

Als je klaar bent met de vorige 4 stappen heb je als het goed is een meubel wat er uit ziet als nieuw! Misschien heb je het zelfs aangedurfd om jouw meubel nieuwe hardware te geven zoals andere handgrepen.
Mijn kastje is inmiddels ook af en staat nu te shinen in mijn hal!
DSC07067
Wat vinden jullie van het eindresultaat?

Liefs,

Sophie