Herkenbaar dat al je kamerplanten dood gaan? Ik vergeet ze altijd water te geven of ik verdrink ze bijna. Gelukkig heb ik dé oplossing voor blijvend groen in je huiskamer: een gesloten plant terrarium! Je vindt ze tegenwoordig bij diverse tuincentra en in de webshop van VT Wonen, maar dit ecosysteem kun je natuurlijk ook gewoon zelf maken!

2 

2b 

De eerste keer dat ik kennismaakte met een gesloten plant terrarium was een paar jaar geleden in de Lasas & Loekov op de Grote Markt in Den Haag. In de etalage stond een gigantische afgesloten apothekersfles met daarin allerlei groene plantjes. Ik was op slag verliefd… En het prijskaartje? Iets van €400, helaas ver boven budget.

Op Pinterest vond ik heel veel diy’s om zo’n terrarium zelf te maken. En wat blijkt, zo lastig is het helemaal niet! De weckpot bootst de natuurlijke luchtvochtigheid van het leefklimaat van de plant na, waardoor de pot kan beslaan. Doordat de lucht met zijn voedingstoffen constant gerecycled wordt, leeft de plant tot wel twaalf maanden zonder externe verzorging. Klinkt perfect toch!

Maak je eigen gesloten plant terrarium

Met slechts een paar benodigdheden maak je al je eigen ecosysteem. En je kunt helemaal zelf kiezen welke planten je wilt gebruiken. Ik heb zelf voor varens gekozen. Maar je kunt ook een fluweelplant, coffea arabica,  Fittonia,  venushaar,  Calathea, graslelie of een trompetbekerplant of de Dionaea muscipula (vleesetende plantjes) gebruiken. Keuze genoeg dus!

Benodigdheden

– Weckpot of andere afsluitbare pot (het liefst van 3 of 5 liter)
– Varens (let op dat de plantjes niet te groot zijn, anders past het niet in de pot!)
– Kiezelstenen
– Actieve houtskool
– Potgrond
– Mos

gesloten plant terrarium

gesloten plant terrarium 

gesloten plant terrarium

gesloten plant terrarium 

gesloten plant terrarium

Aan de slag!

Stap 1: Ik heb de bodem van de weckpot bedekt met een laagje kiezels van ongeveer 2 cm. De steentjes zorgen ervoor dat het overtollige water kan worden afgevoerd.

Stap 2: Vervolgens heb ik een laag van ongeveer 2 cm (actieve) houtskool op de kiezels geschept. De houtskool voorkomt dat in de weckpot bacteriën, schimmels en vieze luchtjes ontstaan. Ik kon helaas geen ‘actieve’ houtskool vinden, dus heb ik een zak barbecue houtskool (geen briketten!) gekocht. Ik heb ongeveer 5 kooltjes in een plastic zak gedaan en in kleine stukjes geslagen met een hamer.

Stap 3: De volgende laag is de potgrond. Ik heb ongeveer een laag van ongeveer 3 cm aangebracht: precies genoeg om mijn varens in te planten :) Heeft je plant meer aarde nodig, dan kun je natuurlijk nog een centimeter (of meer indien nodig) aarde toevoegen.

Stap 4: Met een eetlepel heb ik kuiltjes gemaakt in de aarde.  Zo kon ik de varens gemakkelijk planten. Als finishing touch heb ik de bodem bedekt met groene mos. Het geheel een klein beetje besprenkeld met water. En dan: deksel dicht!

Let wel op: Zorg dat je kleine ecosysteem genoeg water heeft. Ik heb op gevoel wat water toegevoegd. De volgende ochtend zag ik wat lichte condens op het glas. Dit is perfect! Heb je geen condens, dan kun je water toevoegen. Heb je teveel condens, dan kun je pot een uurtje open laten staan, het overbodige vocht verdampt dan. En misschien wel het meest belangrijke: zet de pot niet in direct zonlicht. Dan verbranden je plantjes levend achter het glas! Dat kun je alleen doen met plastic planten :)

Als je je aan deze regels houdt, dan kan er niets mis gaan! Lang leve dit hufter proof hipster plantje voor in je huis! Ik ben fan! Jullie ook?

gesloten plant terrarium