In september heb ik vriendlief een weekendje België cadeau gedaan. We zijn echt fan van onze zuiderburen. De mensen zijn vriendelijk, de binnensteden zijn erg mooi én we houden erg van Belgisch bier. Nu een half jaar later, werd het wel eens tijd om ook daadwerkelijk wat te gaan boeken. De keuze viel op Leuven! Deze studentenstad is gevuld met historische gebouwen, gezellige barretjes en lekkere restaurantjes. Kortom een goede keus voor een heerlijk Paasweekend!

Heerlijk lunchen bij Le Pain Quotidien

Na twee uurtjes rijden kwamen we aan in ons hotel Martin’s Klooster, net aan de rand van het historisch centrum. Eenmaal ingecheckt, liepen we het centrum om te gaan lunchen. Ons oog viel op Le Pain Quotidien. Ik had nog nooit van deze keten gehoord, maar blijkbaar is het erg bekend. We zaten aan een grote ‘gemeenschappelijke tafel’ en bekeken watertandend de menukaart. Alle gerechten zijn gemaakt van eenvoudige en pure ingrediënten gebruikt zoals vers gebakken ambachtelijk brood, veel fruit en groenten. Helemaal mijn ding! We hebben zo lekker gegeten! Dit tentje is echt een aanrader. We hebben gelijk het LPQ kookboek gescoord. Nu kunnen we de recepten ook thuis maken! Wie weet binnenkort een recept van LPQ op de blog ;)

lpq

dv

Jammie! Toast met avocado & sesamzaadjes.

Bezoekje aan de Duvel Brouwerij

Na de lunch vertrokken we richting de Duvel Brouwerij. Had ik al gezegd dat Paul en ik van Belgisch bier houden? ;) Een bezoek aan een bierbrouwerij staat bij ons steevast op de planning als we naar België gaan. Zo bezochten we al eerder de brouwerij van De Koninck. De Duvel brouwerij ligt trouwens niet in Leuven, maar in het plaatsje Puurs op zo’n 35 kilometer van de stad. Een bezoekje kost maar 9 euro en is echt de moeite waard!

Onder begeleiding van een humoristische Belgische gids (die niet echt van Heineken leek te houden) hebben we alles mogen bekijken; van de ketels tot de bottelarij. We kregen van alles te horen over de historie van Duvel en natuurlijk uitleg hoe het bier gebrouwen wordt. Het is echt mooi om te zien én te horen hoe trots de Belgen zijn op hun bier! En eerlijk is eerlijk, het is ook echt lekker bier. Aan het einde van de tour kwam het ‘leukste’ onderdeel: het proeven van het bier!

duvel

Foto 29-03-16 11 36 39 (2)

Foto 29-03-16 11 36 34

Links: Het originele gebouw van Duvel uit 1871, nu de bar :) Rechts: de bottelarij: hier worden de oude Duvel flesjes gesorteerd, schoongespoeld, opnieuw gevuld en gelabeld. Super leuk om te zien!

a3

Geen grote vrachtwagen, maar in deze oldtimer werd vroeger het bier vervoerd. Even poseren mét een Duveltje!

De oudste botanische tuin van België

Op onze tweede dag in Leuven bezochten we de Kruidtuin, voor de intellectuelen onder ons: de Hortus Botanicus Lovaniensis ;) Deze tuin is heel bijzonder, omdat het de oudste botanische tuin van België is. De Universiteit van Leuven legde hem in 1738 aan voor de geneeskunde-studenten. De gebouwen zijn echt prachtig en de plantenverzameling erg indrukwekkend. Buiten was het helaas nog een beetje kaal. De meeste plantjes waren nog aan het ontkiemen in de kassen. Misschien nog een keer terugkomen als alles in bloei staat.

a4

a9

a8

a7

Het Groot Begijnhof

Vervolgens gingen we naar het Groot Begijnhof. Deze plek was vroeger bedoeld voor weduwen en ongehuwden vrouwen die kozen voor een solidair en godsdienstig leven. Het hof is gebouwd in de 13de eeuw en van 1963 tot 1990 volledig gerenoveerd. Het staat nu ook op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het is echt een oase van rust binnen de stad. We slenterden door de schattige straatjes waar de tijd echt heeft stilgestaan. Heel bijzonder!

a10

a13

a11

Brouwerij Domus

Na het Begijnhof gingen we op zoek naar een tentje om te lunchen. Op de stadskaart zagen we Brouwerij Domus staan, wat ons als muziek in de oren klonk! In deze brouwerij hebben we lekker gegeten mét een huisbiertje natuurlijk. Paul koos gelijk voor een proefbedje van drie bieren. Ik hield het bij een Con Domus. Haha, die gekke Belgen.

a14

DSC05179

Ten slotte: een afzakkertje doen in The Capital

We eindigden onze laatste avond in het café The Capital aan de Grote Markt. Met meer dan 2000 Belgische bieren (naar eigen zeggen) het grootste biercafé ter wereld in Leuven. Dit café was voor ons echt een snoepwinkel. Zóveel keuze! Ook veel bijzondere bieren, ook het Westfleteren biertje (voor de kenners onder ons) is hier gewoon op de kaart te vinden. Via de glazen tegels in de vloer vingen we een glimp op van de gigantische bierkelder. Heel erg gaaf!

the capital leuven

The capital leuven

We zijn letterlijk en figuurlijk weer helemaal bijgetankt na dit weekendje Leuven. We kijken ook al gelijk weer uit naar een nieuw tripje richting onze zuiderburen. Hebben jullie tips voor steden? Wat is jouw favoriete Belgische stad? Let me know!

XO
Sarah