Chocolade… Mijn grote verslaving! Zeker chocoladetaart of -cake. Afgelopen weekend heb ik me weer eens uitgesloofd in de keuken met als resultaat: een suikervrije vegan chocoladetaart. Heel gemakkelijk om te maken en de smaak is VERRUKKELIJK! Kortom: dit verantwoorde recept is een blijvertje!

Chocoladetaart vegan

Vegan chocolade taart zonder snelle suikers

Bereidingstijd: Voorbereiding 30 minuten, bakken 30 minuten, afkoelen 30 minuten
Voor: 8 personen (of 1 als je niet wilt delen ;))
Benodigdheden: Taartvorm van 22 cm (een kleinere kan ook ,maar de taart moet dan iets langer bakken in de oven)

Ingrediënten

Voor de taart
– 125 gram havermeel (of tarwemeel)
– 60 gram cacaopoeder
– 2 1/2 tl bakpoeder
– 1/4 tl zout
– 240 ml soja- of amandelmelk
– 7 el ahornsiroop (of 150 gram suiker als je dat liever hebt :))
– 80 ml zonnebloemolie
– 1 1/2 theelepel vanille extract of de zaadjes van een vanillestokje

Voor de topping
– 80 ml amandelmelk
– 125 gram pure chocola (liefst 70% of meer)

Aan de slag!

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Vet een springvorm van 22 cm in met olie of margarine.

Gemakkelijke chocoladetaart

Stap 2: Doe de bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kom en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Pak een andere mengkom en doe daar de sojamelk, suiker, olie en vanille in. Meng alles goed door elkaar met een garde. Voeg nu de ene helft van het bloemmengsel toe (eventueel met een zeef). Klop het geheel tot een glad beslag. Voeg vervolgens de andere helft erbij en roer alles goed door, zodat er geen klontjes verdwijnen.

Stap 3: Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak in de oven voor ongeveer 20/35 minuten. Wil je zeker weten of de taart gaar is? Prik dan met een satéprikker in het deeg. Komt deze er schoon uit, dan is de taart gaar. (Oh wat ruikt mijn huis heerlijk!) Laat de taart volledig afkoelen en haal deze vervolgens uit de bakvorm.

3

Stap 4: Nu is het tijd voor de topping. Zet een pannetje met de amandelmelk op het vuur. Laat het goed warm worden en voeg de chocolade toe. Zet het vuur laag en laat de chocolade langzaam smelten. Roer ondertussen voorzichtig door het mengsel, zodat alle klontjes verdwijnen. Laat de pan met chocolade ongeveer 15 minuten afkoelen. Roer deze wel af en toe door, zo voorkom je velletjes.

Chocoladetaart 2 

6 

 

Stap 5: Smeer nu de chocolade topping over de afgekoelde taart. Dit kan met een de achterkant van een (eet)lepel, maar ik heb een zachte spatel gebruikt.

4 

5 

 

Plaats de taart nu in de koelkast, zodat de topping hard kan worden. Als finishing touch heb ik de taart versierd met aardbeien, bosbessen en kokossnippers.

Chocotaart vegan

Een uurtje later is de helemaal taart is klaar! Wat een heerlijke geur En de smaak: chocolade all the way! Ik zou zeggen: eet smakelijk! En wel een stukje overhouden voor je vrienden of familie hè? ;)

Vegan chocotaart