Yes! Vakantietijd! Wie weet heb jij wel een tripje op de agenda staan en is het tijd om te gaan inpakken. Maar als het om kleding gaat zijn wij vrouwen bijna allemaal hetzelfde…. We nemen veel te veel mee! We willen er natuurlijk fashionable uitzien en tsja, je hebt naast 35 bikini’s toch ook maar die 2 extra dikke truien ingepakt voor je vakantie naar Hawaï, want wie weet koelt het ‘s avonds een beetje af! Voor je het weet krijg je weer je koffer niet dicht en heb je spijt dat je zo laat begonnen bent met inpakken!

Herkenbaar? Vandaag geef ik je tips om je te helpen bepalen welke kleding je moet inpakken!

Alles op een rijtje

Voordat je weet wat je mee moet nemen is het slim om wat onderzoek te doen naar je bestemming. Wat voor weer is het daar? Wat kun je verwachten? Probeer jezelf voor te stellen wat je allemaal wilt doen op de plaats van bestemming en wat voor kleding je daar voor nodig hebt. Het wordt namelijk heel anders inpakken als je van plan bent de Jungle door te trekken dan wanneer je door de straten van Barcelona gaat slenteren! Klinkt logisch maar toch vergeten we dit vaak en pakken we veel te veel kleding in voor situaties die we nooit tegen gaan komen, want, zo denken we: beter mee dan verlegen. Die regel mag je dus vergeten! Een tip die bij mij vaak goed werkt is opschrijven. Maak een lijstje van wat je denkt nodig te hebben. Het lijstje kun je later gebruiken om af te strepen of je ook daadwerkelijk alles hebt!
7155953668_5a8cc600d0_z

Combineer
Het is altijd slim om niet te veel mee te nemen. Het voorkomt sjouwen, boetes bij het inchecken en een hoop spijt omdat je ook nog souvenirs wilde kopen maar ze passen niet meer in je koffer. De gouden tip is dus om te combineren! Pak een basis-item in waar je dol op bent en bedenk hoe je dit item kan combineren. Ik heb bijvoorbeeld een zwarte broek van een dunne stof, zodat ik ‘m makkelijk kan dragen op warme dagen. Een ideale broek om aan te doen over mijn badpak als ik even een strandtent in wil lopen voor een ijsje. Met een t-shirtje erop een prima outfit voor welke activiteit dan ook en ‘s avonds te combineren met een mooi topje voor bij een feestje/etentje. Daarnaast staat de broek goed met platte schoenen maar ook met hakken. Die broek gaat dus mee! Maar dat is dan ook de enige lange broek die ik zal inpakken, gezien ik naar een hele warme bestemming ga. Geen 3 lange broeken dus, maar 1! Ook kun je met leuke accessoires je outfit een hele andere look geven, en ze nemen minder ruimte in beslag in je koffer.

Opvouwen
Zelf rol ik mijn kleding altijd op, of ik nou een koffer meeneem of een backpack, ik heb het idee dat mijn spullen zo minder ruimte innemen en ook minder snel kreukelen! Een andere goede tip is het kopen van vacuümzakken. Even de lucht uit de zakken drukken of zuigen met de stofzuiger en je stapeltje kleding wordt een plat pakketje!

1613493704_d34f23bbc6_z

Schoenen
Natuurlijk is het geheel afhankelijk van waar je heen gaat en wat je gaat doen, om te bepalen wat voor schoeisel je in moet pakken. Ook hier is het advies, wees realistisch. Kies vooral schoenen uit waar je lekker op kunt lopen en die makkelijk combineren. Daarnaast moeten ze passen bij wat je gaat doen. Bij een zonnige bestemming is voor mij altijd een slimme tip: 1 paar dichte schoenen (om goed op te kunnen lopen, of wanneer het weer tegen zit), 1 paar mooie sandaaltjes (dan hoef ik ook geen hakken mee, mooie sandalen zijn ook leuk onder een jurkje) en 1 paar teenslippers. Een andere tip bij het inpakken: stop sokken zo veel mogelijk in je schoenen.

Wassen
Je zou het bijna vergeten, maar je kunt je kleding gewoon (laten) wassen op vakantie! Wanneer je 4 weken(of zelfs 2) weg gaat, hoef je dus echt niet voor 4 weken in te pakken!
174472370_00450858c3_z

Laat ruimte over
We zijn geneigd om onze koffers in te pakken tot ze vol zijn, helemaal niet zo slim! Waarschijnlijk wil je ook nog wel een shopje wagen op de plaats van bestemming en sta je dan voor een keuze van items dumpen/niks kopen tijdens je vakantie/extra betalen bij het inchecken. Het is dus slim om ruimte over te laten in je koffer op de heenweg! Een andere tip is overigens om oude kleren in te pakken op vakantie waar je toch al afscheid van wilde nemen. Je hoeft dan niet te wassen én je hoeft de items niet meer mee terug te nemen! Niet voor alle soorten vakanties ideaal, maar bijvoorbeeld tijdens backpacken niet ondenkbaar.

Handbagage
Wanneer je gaat vliegen en handbagage mee mag nemen is het slim om daar een setje kleren (of in ieder geval ondergoed) in te doen voor het geval je koffer zoek raakt. Geloof me, die kans is echt aanwezig, en je zult blij zijn dat je na een lange vliegreis iets fris aan kunt trekken. We hebben het hier over kleding, maar een tandenborstel en andere essentiële items zijn slim om niet te vergeten in je handbagage!Ga je naar een zonnige bestemming? Je bikini of zwembroek in je handbagage inpakken kan natuurlijk ook geen kwaad. Kun je tóch het zwembad in voor een verfrissende duik!

5652264274_75000b3a08_z

Persoonlijke favoriet
Wat je bestemming ook is, of je nu gaat backpacken of jetsetten voor mij is er 1 item dat onmisbaar is op reis: de sjaal. Jullie weten vast wel wat voor sjaal ik bedoel. Zo’n grote luchtige “doek” die multifunctioneel is. Je kunt ‘m ‘s avonds omslaan als je het koud hebt, dragen als pareo op het strand, gebruiken als dekentje, als strandlaken, als kussentje, als sjaal, je kunt ‘m knopen tot een jurkje of een vestje. Daarnaast is hij licht én makkelijk te wassen, kortom: een alleskunner!
DSC02504
Hier zie je mij met mijn favoriete sjaal. Ik droeg ‘m vorig jaar in Myanmar altijd bij me, omdat we veel tempels in gingen en je je dan snel moest kunnen bedekken.

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande tips gehad. Ik denk dat de allerbelangrijkste tip bij het inpakken toch is: wees realistisch, neem niet te veel mee en kies fijne items waar je graag mee combineert.
Veel succes en alvast een hele goeie reis!

Liefs,

Sophie