Afgelopen vakantie reisde ik met mijn vriend af naar het zonnige zuiden! Onze eindbestemming: een huisje in de buurt van de Franse stad Marseille. Marseille was een aantal jaar geleden culturele hoofdstad van Europa, en ik had er van mensen om mij heen goede verhalen over gehoord. Omdat Zuid Frankrijk ook betekent dat je zongarantie hebt, een ideale plek om vakantie te vieren!

Het huisje lag in een klein dorpje, Carro, vlakbij een strandje! We stonden binnen 5 minuten in het baaitje dus we hebben hier vaak verkoeling gezocht! Een ander “groot” plaatsje in de buurt was Martigues. De kleurige huisjes hieronder gaven de stad een gezellige sfeer. in de boekjes werd het stadje ook wel aangeprezen als het Venetië van Frankrijk, maar dat viel helaas erg tegen. Weinig te beleven in dit slaperige stadje!

martigues

Marseille hebben we uiteindelijk 3 x bezocht! De eerste keer gingen we met de trein, en hebben we de stad te voet verkend. De oude haven is een van de bekendste en mooiste plekken van de stad. Je begrijpt vast waarom.

oude haven

De kerk die je hierboven op de berg ziet, bezochten we de 2e keer met de auto.

In de oude haven stond een busstation met een spiegelplafond! Even een selfie maken natuurlijk!

reflectie

Dit prachtige museum stond aan zee. Vanaf de “brug” in de lucht, links op de foto  kon je er heen lopen.

museum

Samen met mijn vriend aan de binnenkant van het museum. Door de gekke kronkels van de “muur” en de speling met het licht kreeg je hele leuke schaduwen.

samen

Natuurlijk ging ik zelf ook nog even poseren. Wat een prachtige blauwe kleur heeft het water buiten he?

inhetmuseum

Per toeval kwamen we terecht in een wijkje met allerlei galerietjes, boetiekjes en veel kunst en muurschilderingen. Echt een heel onverwacht, gezellig stukje Marseille en een aanrader om op te zoeken als je er bent! Hieronder een greep uit de vele gave wall art schilderingen die we tegen kwamen!

kunst5

kunst1 

kunst4

kunst3 

De aanslag in Nice stond nog “vers” in ieders geheugen toen wij Marseille bezochten. Ook in dat van ons. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me niet af en toe onveilig heb gevoeld. Er liepen veel zwaar bewapende militairen rond . Natuurlijk een hele goede zaak maar het herinnert je wel constant aan de recente nare gebeurtenissen, en als je op een druk punt met veel mensen staat besef je je soms extra hoe kwetsbaar je bent.
nice
Natuurlijk hebben we niet alleen in Marseille kilometers gemaakt. We besloten ook om een dag te gaan wandelen. Ik had ergens gelezen over een pad langs de Cote Bleue, en nadat wij tijdens onze treinreis naar Marseille prachtige baaitjes hadden zien liggen aan de kust, leek dit ons wel de moeite waard. In Nederland zou zo’n pad overal worden aangegeven en zou het niet te missen zijn. In Frankrijk niet. Toen we bij de plaatselijke VVV aankwamen om te vragen waar we het pad konden vinden was deze natuurlijk net dicht voor de “siësta” dus uiteindelijk hebben we zelf lang lopen zoeken, en per toeval het pad alsnog gevonden!

uitzicht1

Maar…zoals je ziet was het wel de moeite waard! Wat een prachtige uitzichten, en wat een hoop kleuren blauw! Echt een paradijsje! We kwamen ook allerlei kleine beschutte en vaak hele rustige strandjes tegen! Je moet maar net weten dat ze er zitten!

uitzicht2

Het pad liep een tijdje langs het spoor, en zo kwamen we ook op dit strandje, onder een spoorbrug terecht! Een heel gaaf gezicht zo!

wandeling

Het was (elke dag) best heet, dus we hebben af en toe flink lopen puffen als we weer berg op moesten. Met deze heerlijke blauwe zee als uitzicht, snap je dat ik meerdere keren de neiging had om even lekker af te koelen in zee…. helaas lag de bikini nog thuis en hielden we het bij pootje baden! Uiteindelijk zijn we in een dorpje met een treinstation gestopt en met de trein weer teruggereden naar het dorpje waar we gestart waren.

wandeling2

Mijn vriend en ik zijn dol op katten en op het park waar ons huisje stond liepen verschillende (zwerf?)katjes rond. Mijn vriend maakte er een sport van om deze schuchtere beestjes aan te halen en gaf ze af en toe ( of eigenlijk moet ik zeggen veel te vaak) iets lekkers. In het begin zaten ze alleen maar onder ons huisje bang naar ons te kijken, maar tegen het einde van de vakantie had hij hun vertrouwen gewonnen en durfden ze zelfs een kijkje te nemen op onze veranda! Mijn vriend was stiekem best een beetje trots, maar het had hem dan ook een hoop geduld ( en stukjes kip en ham) gekost!

poezzies

Niet alleen Marseille was een grote stad in de buurt van ons huisje, maar ook Aix en Provence. Omdat we ook daar veel goede verhalen over hadden gehoord, sloegen we een bezoekje aan de “stad van de fonteinen” niet over.

aix

We vonden Aix een prachtige, schone, gezellige stad en waren er erg van gecharmeerd! Mocht je een keer in de buurt zijn, ga dan zeker een kijkje nemen!

De 2e keer Marseille gingen we met de auto om de kerk op de berg die ik eerder liet zien, te bezoeken.

notredame

Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant was erg indrukwekkend!

notredame2

Om over het uitzicht maar te zwijgen!!

uitzicht

Een foto van het uitzicht, en dat witte ding is het stadion van Olympic Marseille. Het stadion was speciaal voor het EK van dit jaar verbouwd, en op tv had het er al erg indrukwekkend uit gezien. Mijn vriend, een groot voetbalfan, wilde graag een kijkje aan de binnenkant nemen!

stadion1

Dus boekten we een rondleiding voor een paar dagen later en bezochten we het stadion! Ook als niet voetbalfan is zo’n groot gebouw altijd erg indrukwekkend! Helaas was de rondleiding alleen in het Frans, maar dat mocht de pret niet drukken!stadion2

Die avond pakten we ook het nachtleven van Marseille nog mee. Je merkt dat veel Fransen in de avond wat actiever zijn, omdat het dan ook veel minder heet is. Het is helemaal niet gek dat mensen om 23.30 s’ avonds nog op het terras zitten en nog aan hun hoofdgerecht moeten beginnen! Ook viel het ons op dat er dan nog heel erg veel kinderen wakker zijn en dat dat de normaalste zaak van de wereld lijkt!

Natuurlijk maakten we ook nog een ritje in dit reuzenrad, met romantisch uitzicht over de oude haven!

reuzenrad

Nog een mooi plaatje van de Notre Dame in de avond.

nacht1

En ook het museum is s’avonds een plaatje om te zien!

nachtmuseum

Zoals jullie kunnen zien hebben we erg genoten van onze 2 weken Frankrijk. We hebben heerlijk weer gehad, lekker kunnen relaxen aan het strand, Marseille ontdekt en andere leuke dingen gedaan. Ook was het heerlijk om 2 weken samen te zijn met mijn vriend, dat is weer even afkicken nu het gewone leven weer begint en we elkaar weer minder zien!

Wat hebben jullie afgelopen zomer gedaan? Hebben jullie nog leuke bestemmingen aan te raden voor een volgende vakantie?

Liefs,

Sophie